The Floris Media Alert | Week 15

De Belastingdienst heeft bijna 33 miljoen euro teruggevorderd via de Panama Papers. Deze gelekte documenten van Mossack Fonseca onthulden wereldwijd duizenden brievenbusfirma’s. Boetes brachten 4,8 miljoen euro op. Ook de Paradise Papers en Pandora Papers leverden 2,6 miljoen euro op. Wereldwijd is ruim 1,3 miljard dollar teruggevorderd. De Panama Papers kwamen in 2016 naar buiten door een anonieme klokkenluider.

VVD, D66, CDA en SGP willen met een initiatiefwet schijnzelfstandigheid aanpakken. Een aparte commissie moet bepalen of iemand echt zzp’er is, zodat bedrijven en zzp’ers niet meer bang zijn voor boetes. Minister Van Hijum (NSC) werkt aan een eigen wet, maar volgens de vier partijen kijkt die te veel naar overeenkomsten met werknemers in plaats van naar de afspraken tussen zzp’er en opdrachtgever. Wel delen beide plannen het ‘rechtsvermoeden’: zzp’ers die onder 33 euro per uur verdienen, kunnen makkelijker werknemersrechten claimen. Binnen de coalitie ontstaat hierover onenigheid.

Het kabinet staat voor spannende weken rond de voorjaarsnota, die uitgroeit tot een soort miniformatie tussen PVV, VVD, NSC en BBB. De kans op een kabinetsval neemt toe, want alle partijen hebben forse eisen. Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgöz (VVD), Nicolien van Vroonhoven (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) onderhandelen met minister Eelco Heinen (Financiën, zie illustratie), die aangeeft dat de ‘contouren’ er al liggen. De PVV wil onder meer goedkopere boodschappen, NSC eist extra geld voor arbeidsongeschiktheidshervorming, BBB vraagt hoge investeringen in infrastructuur en woningbouw, en de VVD wil flink meer budget voor defensie. Opvallend is dat deze wensen openlijk via media en sociale kanalen worden gedeeld. De komende weken moeten uitwijzen of de partijen tijdig overeenstemming vinden of dat het kabinet mogelijk valt.

De Consumentenbond pleit voor verlaging btw op elektriciteit | Een Vandaag

De Consumentenbond pleit voor een btw-verlaging op elektriciteit van 21 naar 9 procent om de energierekening te verlagen. Energie-expert Gwen Jansen ziet hierin echter vooral een tijdelijke maatregel die mensen met een hoog verbruik meer voordeel oplevert dan huishoudens die al moeite hebben met betalen. Zij benadrukt dat structurele oplossingen, zoals betere isolatie en ventilatie, op de lange termijn effectiever zijn. Energiecoaches spelen hierin een belangrijke rol omdat zij mensen thuis op eenvoudige manieren helpen energie te besparen. Ze zijn een laagdrempelige schakel in buurten en door TNO-onderzoek effectief bevonden. Meer investeren in energiehulp biedt volgens Milieu Centraal een duurzamer perspectief dan uitsluitend de btw verlagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *