TEDTalk Femke Groothuis:

‘Ons belastingstelsel is de sleutel tot een inclusieve en circulaire economie’

Een van de belangrijkste uitdagingen van onze tijd is het opbouwen van welvaart, terwijl we de natuurlijke hulpbronnen waarvan we afhankelijk zijn intact houden. Politicoloog Femke Groothuis legt uit dat ons belastingstelsel de sleutel is tot een inclusieve en circulaire economie. Een slimme belastingverschuiving van arbeid naar hulpbronnengebruik maakt volgens haar groei mogelijk op basis van de overvloedig beschikbare capaciteiten en vindingrijkheid van mensen, in plaats van hulpbronnen uit de natuur te halen.

Femke Groothuis is gespecialiseerd in Internationale Betrekkingen en Milieu. Ze is directeur van The Ex’tax Project, een denktank over het belastingstelsel van de 21e eeuw. 

‘Ons belastingstelsel is de sleutel tot een inclusieve en circulaire economie. Een slimme belastingverschuiving van arbeid naar hulpbronnengebruik maakt groei mogelijk op basis van de overvloedig beschikbare capaciteiten en vindingrijkheid van mensen, in plaats van hulpbronnen uit de natuur te halen.’


Geplaatst in Blogs & Vlogs

Femke Groothuis is oprichter en voorzitter van The Ex’tax Project, een denktank die zich richt op de verschuiving van belastingen van arbeid naar gebruik en consumptie van natuurlijke hulpbronnen. In samenwerking met fiscalisten van Deloitte, EY, KPMG Meijburg en PwC heeft Groothuis het rapport Nieuw tijdperk uitgebracht. Nieuw plan. Fiscale hervormingen voor een inclusieve, circulaire economie. Deze studie legt uit hoe een taxshift cruciaal is om economische groei mogelijk te maken op basis van menselijk kapitaal in plaats van natuurlijke hulpbronnen. Het onderzoek heeft onder meer geleid tot een uitnodiging om de Nederlandse overheid te adviseren over de fiscale toetsing. In samenwerking met het B-team is een blog gepubliceerd op de Huffington Post.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *