Rare naam, The Floris?

Een beweging die opkomt voor een fair fiscaal debat: dat is een ridderlijke ambitie. En wie neem je daarvoor als voorbeeld uit je eigen geschiedenis? Floris V (1254-1296) natuurlijk! Volgens de historiografie was Floris zeer populair bij het volk, waaraan hij zijn bijnaam ‘der keerlen god’ dankte. Aan hem wordt, ondanks zijn strijd tegen de Friezen (sorry nog Friesland, uit naam van The Floris), een relatief vreedzaam regime toegeschreven, naast modernisering van het bestuur, bevordering van de handel en behartiging van de belangen van de boeren ten koste van de adel.

Dat ridderlijke ambities kwetsbaar zijn, bleek: Floris viel ten prooi aan een slinks complot door andere edelen en werd vlakbij het Muiderslot in 1296 door de perfide Gerard van Velsen vermoord. Een les voor iedereen die hoog te paard zit.

En ja, dan is er natuurlijk ook die andere Floris, Rutger Hauer: meer een historische tv-held, dan een historische held. Maar minstens zo ridderlijk als die andere Floris. Komt het beeld van Rutger bij u op, dan rekenen we dat natuurlijk ook goed.