Jarenlang hebben multinationals regeringen over de gehele wereld gefrustreerd met de innovatieve wijzen waarop ze hoge belastingaanslagen hebben vermeden. Maar in oktober 2021 kwam de G20 formeel overeen om een nieuw wereldwijd minimum vennootschapsbelastingtarief van 15 procent op te leggen. De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, verklaarde dat dit ‘historische akkoord’: “een einde zal maken aan de schadelijke race tot he bottom op het gebied van vennootschapsbelasting’.
De G20-landen ondernemen nu stappen om de voorstellen in wetgeving om te zetten. Zo heeft de Britse regering op 20 juli een beleidsdocument gepubliceerd over een maatregel om ervoor te zorgen dat multinationale ondernemingen die in het VK actief zijn, een mondiaal minimumbelastingniveau betalen.
Kritiek op de plannen blijft echter bestaan: sommige commentatoren in deze podcast van de International Bar Association pleiten bijvoorbeeld voor een hoger belastingtarief dan nu wordt voorgesteld. Aan het woord komen:
- John Christensen, bestuurslid van Belastinginspecteurs Zonder Grenzen;
- José Antonio Ocampo, voorzitter van de onafhankelijke commissie voor de hervorming van de internationale vennootschapsbelasting en voormalig uitvoerend secretaris van de Economische Commissie van de VN voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied;
- Professor Mark Pieth, hoogleraar strafrecht aan de Universiteit van Basel en voormalig voorzitter van de OESO-werkgroep omkoping.
Ga naar de podcast: klik hier.