Eerste editie smaakt naar meer

Charles Groenhuijsen leidt bruisend eerste live debat The Floris

In de ridderlijke Floris V-zaal van Kasteel Woerden leidde Charles Groenhuijsen een live Lagerhuisdebat dat vanaf de eerste stelling bruiste en vibreerde. Een deelnemer: ‘Ik heb genoten. Dit smaakt naar meer.’

Op donderdag 10 november hield het nieuwe fiscalistenforum The Floris haar eerste live try out -debat voor leden en aspirant-leden. Dit Lagerhuisdebat stond onder leiding van tv-persoonlijkheid Charles Groenhuijsen en vond plaats in Kasteel Woerden. De eerste van een serie PE-puntwaardige debatten bleek een schot in de roos met uiterst levendige debatten en rake commentaren van ‘special guest’ en oud-rechter Theo Groeneveld. Een verslag verschijnt binnenkort op de website van The Floris.

Het verbindende thema voor de komende serie live debatten is: Fiscale Ongelijkheid. Met “Beïnvloeding” als eerste ingang verkenden de debaters aan de hand van drie pittige stellingen met elkaar in een Lagerhuis-opstelling hoe de dynamiek van beïnvloeding/lobby in het fiscale debat en de (politieke) besluitvorming van invloed is op een als wel of niet rechtvaardig ervaren belastingsysteem. De stellingen gaven een kapstok aan de deelnemers om voorbeelden van beïnvloeding aan de kaak te stellen of, afhankelijk van hun debatpositie, te verdedigen.

Stelling 1: Beïnvloeding van de rechter ten gevolge van bewust onvolledige dossiervorming door de overheid moet strafbaar gesteld worden.

Stelling 2: Fiscalisten die de lobby voor fiscale wetgeving steunen handelen maatschappelijk onbetamelijk.

Stelling 3: Ongelijke beïnvloeding van belastingplichtigen: in een gezond level playing field delen fiscalisten hun kennis onderling en met de Belastingdienst.

Kick off The Floris

Het live debat in Woerden betekende de officiële aftrap van The Floris, een initiatief van de fiscaal-juristen Ineke Koele en Dick Barmentlo. Koele bij de inleiding van de debetmiddag: “The Floris is de nieuwe, onafhankelijke beweging van professionals uit het brede fiscale domein, die bijdragen leveren aan een kritisch én bovenal genuanceerd debat in onze samenleving over onze belastingen, op een wijze die ook voor niet-deskundigen begrijpelijk is en die voor iedereen op deze website toegankelijk is, zonder betaalhekken. En ook zonder populistisch gebral, clickbate-journalistiek of onbegrijpelijk fiscalistenlatijn, met open vizier. Zo dragen wij bij aan het vertrouwen in onze democratische rechtsstaat.”

Barmentlo: “The Floris informeert, opinieert en verenigt. En indien nodig activeren en mobiliseren wij de beroepsgroep van fiscalisten voor het herstel van vertrouwen in just taxation als pijler onder onze democratie. We spreken zonder meel in de mond, onafhankelijk van kantoren, koepels, lobbyclubs, politiek en publieksmedia.”

Geen businessmodel, maar een beweging

The Floris is volgens de initiatiefnemers nadrukkelijk geen nieuw uitgeef businessmodel. Als ANBI streeft de nieuwe beweging – op de schrijfcoach/redacteur na bemensd door louter vrijwilligers – naar kostendekking van haar activiteiten: o.a. het onderhouden van een voor iedereen toegankelijke website en het organiseren van live debatten.

The Floris laat leden toe die professioneel werkzaam zijn in of voor het brede fiscale domein. Door hun bescheiden, jaarlijkse ledenbijdrage van €75 – ondersteunen zij de missie van dit nieuwe burgerinitiatief.

Een verslag van het debat wordt binnenkort op deze website gepubliceerd.

Website: www.thefloris.nl

Aanmelden leden: klik hier

Voor vragen: info@thefloris.nl


Geplaatst in Artikelen, OpinieMeer over , ,

Charles Groenhuijsen over Charles Groenhuijsen: “Ons vak is net als de wereld om ons heen onherkenbaar veranderd. En verbeterd! Ja, we hebben grote uitdagingen (klimaat, ongelijkheid, immigratie) maar er is ook zo veel beter, goedkoper en sneller. Internet verbindt de wereld. De slechteriken die er misbruik van maken zijn in de minderheid. En jongeren zitten wel erg lang op de schermpjes van hun smartphone te turen. Maar ik zeg ook: Dit is de best geïnformeerde jonge generatie ooit! Eens? In mijn werk (boeken TV- en radio-optredens, boeken schrijven, lezingen geven, congressen en debatten voorzitten) is dat een centraal thema. De titel van een van mijn boeken vat het samen “Optimisten hebben de hele wereld”. En mijn laatste boek over de VS (“Alles gaat voorbij. Zelfs Donald Trump”?) ademt ook die sfeer. Alles wordt dus anders. Nou ja, bijna alles. Wat blijft is persoonlijk contact en het vertellen van een verhaal. Heel ouderwets maar onmisbaar. Dat blijf ik dan ook doen: Op radio en TV, in mijn boeken, op congressen en in lezingen.”

Één gedachte over “Charles Groenhuijsen leidt bruisend eerste live debat The Floris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *