Volop gratis bier in 'Nacht van de Amendementen'

Belastingplan 2024 wordt door electoraalhongerige politici zelf al controversieel gemaakt…

Op basis van een opiniepeiling van The Floris op Linkedin heeft ruim tweederde van de respondenten ingestemd met de stelling dat het Belastingplan 2024 met terugwerkende kracht controversieel moet worden verklaard.

De belangrijkste reden voor de respondenten om voor de stelling te stemmen is de ‘Nacht van de Amendementen’ van 26 oktober, die zodanig de essentie van het zorgvuldig voorbereide Belastingplan 2024 heeft aangetast, dat in de huidige vorm met amendementen niet langer kan worden gesproken van een wetsvoorstel dat door een demissionair kabinet kan worden volbracht.
Alle partijen probeerden vlak voor de verkiezingen ‘invloed’ uit te oefenen op hun potentiële electoraat en op te vallen met voorstellen om de fiscale positie van hun achterban op korte termijn te verbeteren of tenminste om ze gunstig te stemmen. 

De redactie constateert: “Het idiote lef en gemak waarmee de rekeningen voor deze ‘gunsten’ zonder enige vorm van beraad zonder meer bij andere groepen van de samenleving worden gedumpt, zijn ronduit onsmakelijk en niet overeenkomstig de ‘license to operate’ die een politicus heeft in dit land. Door zo gewetenloos om te gaan met een beladen wetsvoorstel, geven alle betrokken politici vooral aan dat het hen niet te doen is om het algemeen nut waar ze voor zouden moeten staan, maar om het simpele vertegenwoordigen van hun achterban. Politiek als roedelstrijd in plaats van een nobele taak.”
De grote vraag is dan ook wat de Eerste Kamer morgen, op 19 december gaat oordelen over het Belastingplan. Heeft de geest van Geert Wilders de Eerste Kamer al zodanig beïnvloed dat zij feitelijk niet zal acteren, ondanks haar mogelijkheden daartoe? Is zij feitelijk al monddood of handelt zij waar zij op basis van haar rechtsstatelijke functie een morele handelingsplicht heeft?
De Eerste Kamer kan ingrijpen door het wetsvoorstel alsnog te verwerpen of kan een novelle voorstellen. Maar heeft zij de politieke wil, de daadkracht en het gevoel van urgentie om dit te doen? Morgenavond weten we veel meer, maar ons politieke gogme voorspelt een meerderheid die het zwaar geamendeerde Belastingplan gewoon een stempel van goedkeuring geeft.

Wil jij ook een stelling testen tijdens een poll van The Floris? Of nog leuker: tijdens een live debat? Wij organiseren Lagerhuisdebatten waar het lot bepaalt wie ‘pro’ of ‘contra’ argumenten moet hanteren. Erg goed voor je Socratisch dialogisch vermogen, je argumentatiekunde en je overtuigingskracht. En bovenal heel erg leuk om te doen ! 

Reacties naar de redactie: info@thefloris.nl en laat van je horen. 
Meld je in elk geval aan als volger van The Flrois LinkedIn-groep en mis nooit meer laatste nieuwtjes, columns en…stellingen: klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *