
Tien vaste, persoonlijke vragen gesteld aan fiscale professionals en aanpalende influencers en wetenschappers over onze belastingen als pijler onder de democratische rechtstaat. In deze aflevering: Pim Perquin. Perquin (1963) heeft 40 jaar ervaring met bedrijven als adviseur en bestuurder waarvan een belangrijk deel als partner en bestuurder bij BDO. De afgelopen zes jaar heeft hij ook gewerkt bij de Belastingdienst Grote Ondernemingen. Voor The Floris zit hij in de Raad van Toezicht en is dagvoorzitter bij live events (Tax College Tour). Bijzonder: “Ik geef presentaties over The Beatles ik vertel hun verhaal en over hoe zij hebben samengewerkt, welke keuzes ze maakten en hoe ze omgingen met wat hun overkwam. Hier komen mooie levens- en leiderschapslessen en inzichten uit voort.”
1.Wat is de hardnekkigste fiscale mythe die je zou willen ontkrachten?
Ik zie hardnekkige mythes die echter moeilijk te ontkrachten zijn. Een voorbeeld is het onderscheid tussen zakelijk en privé bij ondernemers. Een echte ondernemer is dat ieder moment van de dag. Hij of zij is dat op de zaak, maar ook thuis, in het restaurant, hetzij met gezinsleden hetzij met potentiële klanten (etend met het gezin even zwaaien naar een andere tafel waar een interessante relatie zit), in de auto (of het nu een zakelijke of een privérit betreft), als hij/zij een boek leest, of dat nu een managementboek is of de biografie van Willem van Oranje, als hij/zij langs de lijnen van het voetbalveld kindlief staat aan te moedigen en terloops met een lokale ondernemer aan de praat gaat. De mythe is dat er een harde grens is. De werkelijkheid is dat alles in elkaar overloopt als twee vloeistoffen in een glas.
De mythe is moeilijk te ontkrachten. Over het ontkrachten zou ik eens apart moeten nadenken.
2. Je mag een nieuwe emoji ontwerpen die het huidige belastingstelsel perfect samenvat. Hoe ziet die eruit?
Het zou de eerste emoji zijn waar ik überhaupt langer dan een paar secondes over nadenk. Deze vraag stelt wel erg hoge eisen aan mijn verbeeldingsvermogen. Misschien een kluwen touw dat hopeloos in de knoop zit, als dat uit te beelden is.
3. Als je een fiscale influencer kon ontmaskeren wegens populisme of desinformatie, wie zou dat zijn en waarom?
Ik versta de kunst deze grotendeels te ontlopen. Ik onthoud geen namen van dit soort lieden.
4. Welke historische figuur (dood of levend) zou je aan tafel willen zetten voor een discussie over belastingrechtvaardigheid – en wat zou je hem/haar vragen?
De Hertog van Alva. Ik zou hem willen vragen een poging te doen de logica van ons systeem te doorgronden. Dat zou een mooi excuus zijn om en passant eens door te vragen te reflecteren op zijn leven en zijn daden.

5. Welke songtekst of filmquote vat de kern van het huidige publieke, fiscale debat volgens jou perfect samen?
Rich girl van Hall & Oates
6. Je hebt 280 tekens (een tweet) om uit te leggen waarom belastingen nodig zijn – wat zeg je?
Zonder belastingen geen overheid. Zonder overheid geen orde en geen democratie. Zonder orde en democratie is er chaos. Democratische landen met een behoorlijke mate van belastingheffing zijn de meest geordende, de meest welvarende en de meest gelukkige landen.
7. Je moet de kern van ons belastingstelsel uitleggen aan een groep middelbare scholieren. Hoe pak je dat aan zonder dat ze in slaap vallen?
Dit heb ik daadwerkelijk een paar keer gedaan. Ik neem ze dan mee naar de oervorm van een samenleving. Een clubje van tien tot vijftig mensen die moeten samenwerken en de taken verdelen. Iemand zorgt voor het eten, een ander doet iets anders en moet dus wat te eten krijgen van de ander. En zo voort.
8. Hoe kunnen fiscale professionals het debat minder droog en technocratisch maken, zonder dat het populistisch of “op de hurken” wordt?
Met verbeeldingskracht. Mensen die het echt snappen kunnen dingen simpel uitleggen, zonder dat het populistisch of kinderlijk wordt.
9. Wat was het fiscale dilemma waarbij je zelf écht moest nadenken over wat rechtvaardig is?
Iets is materieel juist maar strandt op formele gronden. Wat is rechtvaardig? Ook de formele regels zijn er om zaken te ordenen, maar als daarmee de materieel juiste heffing in gedrang komt kan het een dilemma worden.
10. Wat is jouw fiscale guilty pleasure? (bijvoorbeeld een aftrekpost waar je stiekem van geniet).
Hondenbelasting. Die mag wel wat hoger.