The Floris Media Alert | week 13

SER-voorzitter Kim Putters: ‘Complexe wetten maken mensen klein’ | Taxlive

Tijdens een bijeenkomst van een vakblad over belastingzaken vertelde Kim Putters, de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), dat ons belastingstelsel erg ingewikkeld is. Daardoor kunnen regels die eigenlijk goed bedoeld zijn juist verkeerd uitpakken. Volgens hem moeten wetten begrijpelijk zijn voor iedereen, want wetten zijn er voor mensen – niet andersom. Hij vindt dat er weer beter contact moet komen tussen de overheid en de samenleving. “Als regels te ingewikkeld zijn, voelen mensen zich machteloos,” zei hij. Daarom moeten belastingregels ook duidelijk zijn voor mensen met een praktische opleiding. Op die manier kan het vertrouwen van burgers in de overheid weer een beetje worden hersteld.

Belastingdienst stopt met beloofde persoonlijke dossiers voor toeslagen ouders | TROS Radar

Duizenden toeslagen ouders wachten al jaren op hun persoonlijke dossier dat de Belastingdienst over ze heeft. Alleen met het volledige dossier kunnen de ouders controleren of ze de juiste compensatie krijgen. Maar ook antwoord krijgen op vragen als: op welke lijsten sta ik nog meer? En op welke lijsten staan mijn kinderen?

Tax equalization-afspraak loonbelasting: kennisgroep Belastingdienst verschaft duidelijkheid | Nextens

Op 6 maart heeft de Belastingdienst een uitleg gegeven over afspraken die werkgevers soms maken met werknemers die tijdelijk in het buitenland gaan werken. In zulke gevallen wordt vaak afgesproken dat de werknemer niet méér belasting hoeft te betalen dan wanneer hij gewoon in Nederland was gebleven. Soms krijgt de werknemer ook een vergoeding als hij later alsnog belasting moet betalen over een eerdere baan in het buitenland.

Onbegrip rijk leidt tot hogere gemeentelijke belastingen | Binnenlands Bestuur

Het Rijk heeft geen goed overzicht van de taken die het aan gemeenten geeft en weet vaak niet hoeveel geld daarvoor nodig is. Gemeenten moeten veel uitvoeren, zoals jeugdzorg en ouderenzorg, maar krijgen daar vaak te weinig budget voor. Dit zorgt voor frustratie bij zowel gemeenten als het Rijk, omdat het onduidelijk is wat de gevolgen zijn van tekorten. De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) adviseert om duidelijk te maken welke taken gemeenten hebben, met welke middelen, en wie waarvoor verantwoordelijk is. Ook moeten gemeenten beter inzicht geven in hun kosten en prestaties om samen met het Rijk tot betere afspraken te komen.

Belastingdienst helpt jongeren met financiële educatie | De Belastingdienst

Veel jongeren weten niet dat ze belastingaangifte mogen doen als ze een bijbaan hebben, waardoor ze vaak geld mislopen. De Belastingdienst helpt hen tijdens de Week van het Geld met gratis lesmateriaal en interactieve lessen om hun financiële kennis te vergroten. Jongeren hebben vaker financiële zorgen door impulsaankopen, schulden en verleidelijke online verkooptrucs. Door duidelijke uitleg en oefentools leren ze op een laagdrempelige manier hoe belastingaangifte werkt en dat dit soms honderden euro’s kan opleveren. De Belastingdienst wil laten zien dat ze jongeren willen helpen en roept docenten op om het lesmateriaal ook buiten deze week te gebruiken.

Overheid gaf mogelijk duizenden toeslagenouders onterecht schadevergoeding | NRC Handelsblad

Ergens in de computers van de Belastingdienst zat cruciale informatie om schadeclaims van toeslagenouders te beoordelen. Maar die bestanden zijn pas na kostbare toezeggingen ontdekt. De Toeslagenaffaire blijft na jaren nog steeds een echt hoofdpijndossier met heel veel fouten vanuit de overheid.

Zzp-wet kost ondernemer zijn gezonde bedrijf | RTL Nieuws

Ondernemer Jasper Otten had een goedlopend bedrijf in de houtskeletbouw. Maar nadat hij eind 2022 bij een steekproef van de Belastingdienst te horen had gekregen dat hij niet met zzp’ers mocht werken, moest hij afscheid van hen nemen. Het bleek de doodsteek voor zijn bedrijf. Nu wil Otten andere ondernemers waarschuwen. “Niemand wil in loondienst, maar de risico’s om door te gaan zijn te groot.” 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *