82% voelt maatschappelijke plicht

The Floris-poll: belastingprofs willen zich actief mengen in het publieke debat

Een overweldigende 82% van 88 stemmen was het eens met de Stelling in een recente poll van The Floris over de vraag of fiscalisten de maatschappelijke plicht hebben om zich actief te mengen in het publieke debat over fiscaliteit. Interessant is ook te zien dat bij de 14 nee-stemmers een paar zeer actieve lobbyisten zijn, die het lastig vinden als fiscalisten zich ook gaan mengen in het publieke debat. Natuurlijk is er ook een groep fiscalisten die zich niet graag gepositioneerd zien als ‘verplicht’ iets te doen in toch wel een spannende exercitie.

Waarom die plicht ? 

De laatste jaren is een trend ingezet om met een alles-veroordelende toon de heffing en afdracht van, eerst multinationals, maar nu ook rijke mensen, selectief uit te diepen in de media. En hoewel NGO’s die rapporteren over fiscale ontwikkelingen vaak een eenzijdig perspectief hanteren in hun rapportages en ook journalisten veel incident-gedreven publicaties over fiscale structuren en advisering gebruiken, is het niettemin goed dat er journalisten en NGO’s zijn die zich beijveren voor een publiek debat over een goed functionerend belastingsysteem. Het betekent wel dat het publieke debat over belastingen hierdoor uit evenwicht is, omdat er te weinig geluid uit de fiscale wereld zelf komt.  

Wie gaat het ze vertellen?

Het probleem is dat het genuanceerde geluid van de ervaren belastingprofessionals verstomt in haar wetenschappelijke vakbladen. En dat de ervaren adviseur de ‘intelligente discussie’ met zijn mede-vakidioten verkiest boven het publieke debat. Want hoe kan een fiscale leek – dus echt bijna iedereen in Nederland – nou weten dat een terugbetaling van kapitaal geen geheim geitenpaadje is, of dat lenen van je ouders geen “opmerkelijke belastingconstructie” zou moeten heten, als niemand ze dit vertelt?

Monopolie van het tegengeluid

Wat je krijgt als je niets van je laat horen, is dat de het tegengeluid langzaam het enige geluid wordt. En het tegengeluid laat, los van het verlies aan belastingmoraal en het gedaalde vertrouwen in de medeburger, maar weinig heel van de belastingprofessional. Die staat tegenwoordig bekend als ‘de nieuwe bankier’. Door gebrek aan transparantie, geduld en maatschappelijke oriëntatie gaat het sentiment overheersen, dat zij, die de ‘constructies’ medemogelijk maken en een onmisbaar onderdeel zijn van onze gekoesterde rechtsorde, stuk voor stuk in schimmige boeven veranderen.  De maatschappelijk geëngageerde fiscalist die een genuanceerde geluid laat horen, beschermt daarmee ook  de integriteit van de beroepsgroep en belastingplichtigen. Zoals Edgar Karssing, professor in de Filosofie en Beroepsethiek het omschrijft, dragen fiscalisten bij aan een eerlijk belastingstelsel waarbij belastingplichtigen niet te veel betalen, maar ook niet te weinig. 

Als fiscalisten regelmatig een ander, genuanceerd en deskundig geluid laten horen, zullen journalisten en NGO’s ook vaker wederhoor toepassen alvorens ze een publicatie het levenslicht laten zien omdat ze kunnen verwachten dat er een tegenreactie komt; zo wordt het debat meer verdiept en genuanceerd. Dit is precies wat The Floris doet.

Hoe dan ? 

The Floris helpt je om je licht te laten schijnen over dat publieke debat. Voor leden en niet-leden. Voor iedereen: tijdens de Tax College Tour op 25 april in de Industriëele Grote Club in Amsterdam kun je prof. Sigrid Hemels vragen hoe zij zich veelvuldig heel genuanceerd heeft uitgelaten in het publieke debat over belastingen. Zo heeft zij een reeks van publicaties voor Het Financieele Dagblad geschreven over heel diverse onderwerpen uit de actualiteit. Het zijn haar daadkrachtige, heldere betogen die indruk maken. Niet te technisch, met een juiste tone of voice. Leer van Sigrid hoe je impact kan maken met je schrijfstijl. Helder, aansprekend en toch correct. Haar te horen spreken en haar vragen te stellen in een exclusieve setting op 25 april is een kans die geen maatschappelijk geëngageerde fiscalist voorbij moet laten gaan !   

Koop je ticket via deze link

Voor leden van The Floris:  intieme bijeenkomsten (Ronde Tafels) en Debatten over thema’s in het publieke discourst en hoe deze te adresseren; gebruik van de professionele schrijfcoach/editor Edwin Venema; mogelijkheid om je impact als fiscalist te vergroten door te publiceren op The Floris met bereik richting politiek, journalistiek en andere publieke gremia.  

Word lid (€ 95,- per jaar) via deze link.

Reacties naar de redactie: info@thefloris.nl en laat van je horen. 
Meld je in elk geval aan als volger van The Floris LinkedIn-groep en mis nooit meer laatste nieuwtjes, columns en…stellingen: klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *